March 3, 2019

Elbåten. Kommer den?

Den kom just nu. Åtminstone om du menar bloggen som heter Elbåten. Välkomna till första inlägget. Där jag då frågar mig om den riktiga Elbåten kommer. Kommer att slå igenom alltså. För visst finns det elbåtar redan idag. Men när, var och hur tar sig elektrifieringen in i fritidsbåtslivet på allvar, det kan man ju undra? Det pratas mycket, testas mycket och häcklas också en hel del. Själv tror jag att en mer kostnadseffektiv hybridteknik står inför ett större genombrott den närmsta 5-årsperioden där man kör elektriskt, tyst och långsamt i hamnar och lugna vatten för att sen kunna transportera sig längre distanser med biobränsle och modern, mindre miljöbelastande förbränningsmotorteknik. Snyggt och integrerat som i en Toyota Prius ungefär. Plug-in laddning med robust laddstolpe vid bryggan ska också finnas vilket definitivt inte är speciellt high-tech. Bara lite politisk och affärsmässig vilja behövs för att få till det. Bärplan på motorbåtar hittar säkert sin plats när tester (läs om svenska elbåten Candela) och prototyper fortplantas in i kostnadseffektiv volymproduktion.
Elbåt med bärplan från Candela Speedboats
Effektivare långsmalare skrov kommer behövas och säkert blir det mycket innovation runt flerskrovslösningar. Fordonsmotorer har det lättare som bara ska kompensera mot vägfriktion och luftmotstånd medan båtmotorerna kämpar mot det tunga bromsande vattnet. Energiinnehållet i en liter bensin som väger ungefär ett kilo är mer än 50 gånger så stort som motsvarande vikt modernt LiI-batteri. Att köra elbåt fort och långt i konkurrens med förbränningsmotordrivna flytetyg ligger därför ännu långt i framtiden. Det är inte bara en fråga om att jämföra tekniska lösningar utan man får också fundera på beteende, behov m.m. Vilket båtliv vill vi ha i framtiden och vad är acceptabelt för miljön. Teknikutvecklingen dundrar på och miljökraven blir hårdare för varje dag. Elektrifieringen är definitivt på gång med många spännande steg och lösningar på vägen. Eller på vågen kanske man ska säga. Här på bloggen tänkte jag följa vad som händer. Hoppas ni vill hänga på i diskussionerna!

No comments:

Post a Comment

Dogger Bank...

Läser i Ny Teknik om Dogger Bank Wind Farm som nu startas upp och ansluts till Storbritanniens elnät.  Elbolaget Equinor är både delägare oc...