August 24, 2021

Husbilar blir också eldrivna

...är väl det som framåtblickande husbilsentusiaster väntar på. Även om mina husbilsdrömmar inte resulterat i något eget fordonsägande ännu så hoppas jag ett framtida sådant blir helelektriskt. Och ett Fiat-chassi är väl inte helt osannolikt i isåfall.

FCA-fabriken (Fiat Chrysler Automobiles) i Sevel "laddar" för helelektriska Ducatos och siktar först och främst på godsdistribution. Men självklart finns det ett gäng koncept- och prototypmakare i deras gäng som krattar manegen för husbilsvarianterna.
I videon ser man budkillen Andrea som backar upp sin e-Ducato för att  lasta och leverera 80 paket på sin första runda. Efter knappt 15 mil har alla kunder fått sina paket och 3,5-ton plåtisens 47 kWh-s batteripack laddas fullt via 22kW AC-laddare över natten för 22 mils räckvidd till nästa dags leveranser. Elmotorn på 90 kW (motsvarar 120 hk) och batteripacken är kanske i minsta laget för en husbil men på några år har man trimmat detta till bra och användbara siffror, det är min absoluta övertygelse.
Nästa dag tar Carlo ratten i en något mer högpresterande Fiatlastare för 38 leveranser och kör 25 mil på sin runda. En extratur blir påkallad för en oplanerad returleverans och det behövs en 15-minuters upptoppning via snabbladdare som passar bra för Carlo som är kaffesugen. Carlos bil har 79 kWh i batteriet.
Jaja, det är väl bara att konstatera. Helelektriska husbilar är runt hörnet.


No comments:

Post a Comment

Dogger Bank...

Läser i Ny Teknik om Dogger Bank Wind Farm som nu startas upp och ansluts till Storbritanniens elnät.  Elbolaget Equinor är både delägare oc...