January 25, 2022

Snabbladdning växer!

Svenska Dagbladet skriver om snabbladdning och man får veta att servicestationer och elbolag planerar stora satsningar framöver för att få den ökande elbilstrafiken att flyta smidigt framöver längs svenska vägar. Försäljningen av elbilar ökar snabbt nämligen och marknaden för att fylla deras batterier med kilowattimmar hägrar parallellt med detta. Många vill bli störst.



Riktvärdet för "bekväma" långtransporter som reducerar räckviddsångesten hos bilisterna är 25 mils laddning på 20 minuter. Kostnader på 4-9 kr per kWh betalas idag beroende på leverantör. Tesla är billigast men då måste man ju först ha råd med att köpa deras ganska dyra bilar. 


Drivmedelsbolagen med deras servicestationer (Circle K, OKQ8, Preem) funderar nu på vad som kan erbjudas för extra service förutom korv, kaffe och toa när elbilsåkarna har 20 minuter att spendera på plats. Energibolagen (Eon, Vattenfall, Fortum m.fl) funderar på hur kablage och strömförsörjning till stationerna ska stärkas upp. Dessutom kanske bra läge att sälja nya elavtal för hushållet till bilister när dom står och väntar.


Förutom elbolag och drivmedelsbolag så är bilbranschen aktiv i snabbladdarutbyggnaden. Tesla och deras fantastiska superchargernätverk har ju funnits länge men även aktörer som Ionity (VW, BMW, Daimler/Mercedes och Hyundai/Kia) ökar nu takten i utbyggnaden av snabbladdare.


No comments:

Post a Comment

Dogger Bank...

Läser i Ny Teknik om Dogger Bank Wind Farm som nu startas upp och ansluts till Storbritanniens elnät.  Elbolaget Equinor är både delägare oc...