July 16, 2021

Svenska batterier...

...blir ny industrihistoria. 



Jag kollar ofta Youtubekanalen "Fully Charged" för att hålla mig uppdaterad i elbilsvärlden och i detta avsnitt intervjuas vår svenske batterikung Peter Carlsson, VD, grundare och stor ägare i batteriföretaget Northvolt.


Peter satt i Teslas ledning men hoppade av 2015. Inte för att omedelbart starta Northvolt utan mer för att "göra något eget" i miljövänlig riktning. Något som ersätter fossil energi mot förnybar dito. Men hur? Gott om förnybar energi i Sverige och avsaknad av storskalig batteritillverkning fick honom att växla in på Northvolt-spåret. En annan viktig insikt i beslutet att dra igång var hur energikrävande batteritillverkning är. Att tillverka en kilowattimmes batterikapacitet kräver ca 80 kWh energi. Hupp! Men Peter såg att detta skulle kunna hanteras bra i Sverige. Inga rykande skorstenar för att skapa batterierna här inte. Fabrik i Skellefteå och utvecklingscenter i Västerås ger en rejäl kick till något som med största säkerhet är uppstarten av ny svensk industrihistoria.  Northvoltgrundaren uppskattar att fullt utbyggd fabrikskapacitet kommer behöva ett par procent av Sveriges energiförsörjning för att klara sina tillverkningsmål så det är inga små anläggningar som byggs.



No comments:

Post a Comment

Dogger Bank...

Läser i Ny Teknik om Dogger Bank Wind Farm som nu startas upp och ansluts till Storbritanniens elnät.  Elbolaget Equinor är både delägare oc...