January 18, 2022

Heja Skottland! 25 kärnreaktorekvivalenter till havs!

Efter att man genomfört COP-26 i Glasgow  så har nu Crown Estate Scotland tilldelat havsbaserade rättigheter i Scotwind-programmet till 17 ansökande vindkraftsbyggare. Och där ingår traditionella fossiljättar som BP och Shell! Även dinosaurieföretagen börjar uppenbarligen konkret fatta att framtida vinster ligger i hållbar energi.





Crown Estate Scotland är ett skotskt statligt företag som ansvarar för statens tillgångar på landsbygden, vid kusten och till sjöss.  I deras Scotwind-program leasas sjöbotten runt Skottland ut för vindkraftsutbyggnad och tilldelningen sker genom auktioner. 




Energibolag och andra vindkraftsaktörer ansöker och minst 10 GWs installerad effekt är förhoppningen för det närmsta årtiondet. Totalt omfattar tillstånden 25 GW och det är mycket!  En typisk svensk kärnreaktor levererar i storleksordningen 1 GW.

I första tilldelningen kommer de 17 beviljade ansökningarna ge ett tillskott på 700 miljoner pund till staten och 7000 kvadratkilometer havsyta kan utnyttjas för vindkraft vilket blir ett jättetillskott för Skottlands elektrifiering. 


Pengar till statskassan, arbetstillfällen och framförallt klimatnytta är förträffliga exempel på win-win! 




No comments:

Post a Comment

Dogger Bank...

Läser i Ny Teknik om Dogger Bank Wind Farm som nu startas upp och ansluts till Storbritanniens elnät.  Elbolaget Equinor är både delägare oc...