November 13, 2022

Kärnkraft på tapeten igen...

...trots tidigare beslut om avveckling. 

Läser lång artikel i Dagens Industri om kärnkraftens förutsättningar framöver. Jag är själv inte någon större förespråkare men tycker det är intressant att följa läget och vad som händer.


Europa


Finska tryckvattenreaktorn Olkiluoto är omskriven och får betraktas som både fiasko och räddare. 



Den påbörjades 2005 av bl.a. Siemens och skulle vara färdig 2009. Nu, i slutet av 2022, ska den driftsättas kommersiellt. Snacka om förseningar och kostnader. Budgeten våldsamt överskriden. Våldsamt! Och tidplanen havererad år efter år. Men med 1,5 GW tillskott till nordiska elnätet kommer det nu ändå i rätt tid. Driftstillståndet räcker just nu till 2038. 


10 nya reaktorer är i övrigt på gång runt Östersjön, i Östeuropa och Turkiet

Ett dussin nya kommer driftsättas i Frankrike och Storbritannien.


Asien


Här finns många projekt som håller tidplan och budget. Ett "lyckat" kärnkraftsprojekt kan konkurrera prismässigt med havsbaserad vindkraft menar man. 





Men finansiella risker är stora i nya projekt. 55 större projekt pågår i världen idag och det finns 440 reaktorer i 32 länder med sammanlagt 400 GW installerad effekt i drift. 2019 levererades över 2500 TWh energi från kärnkraftverk i världen vilket är ca 10 % av världens elförbrukning. F.ö planeras 90 reaktorer med totalt 90 GWe och 300 reaktorer är föreslagna för övrigt. 


"Små" reaktorer


SMR (små modulära reaktorer) är mycket av framtidens hopp inom kärnkraft. Man bygger modulen i fabrik och transporterar den till driftsplatsen där också återanvändning av kärnbränslet är en nyckelkomponent i upplägget. Det pågår mycket forskning och utveckling runt SMR där elektriska effekt på 300 MW och termiska effekter på 1GW är typiska siffror som hörs. Tekniken är i sig inte ny och har använts tidigare inom bl.a. sjöfart. Kärnbränsledrivna ubåtar och isbrytare har man ju hört talas om.





SMR-aktörer globalt är bl.a. GE Hitachi, Rolls Royce och NuScale. I Sverige håller bl.a. Uniper, Blykalla och KTH på med första prototypen i drift 2024. Vattenfall, Ringhals och Kärnfull Next är andra som pysslar med detta.  Och Fortum gör förstudier. Men det finns bara utrymme för en eller två aktörer på sikt. 


Driftställena Forsmark, Ringhals och Oskarshamn har tillstånd redan och kan hysa SMR.  Och beslut om slutförvar finns redan i Sverige. Det tar 8-10 år innan ny SMR-reaktor i Sverige kan vara på plats och 2 riksdagsval ska ske däremellan. Politisk oenighet är det  största hotet.

No comments:

Post a Comment

Dogger Bank...

Läser i Ny Teknik om Dogger Bank Wind Farm som nu startas upp och ansluts till Storbritanniens elnät.  Elbolaget Equinor är både delägare oc...