July 9, 2020

Eldrift och snabb tankning

Just det, vi snackar vätgas. Och bränsleceller. Kombinationen ger både elbilens fördelar med eldrift samtidigt som man kan tanka och lagra bränslet som på en fossilbil.



Vätgas består av 2 väteatomer. Väte är vårt lättaste grundämne och är gasformigt i rumstemperatur och normalt lufttryck. Komprimerar man det till några hundra bar eller kyler ner det till -253 grader kan man lagra det i hanterbara tankar.

Om man tillför vätgas och syrgas till en bränslecell så genereras elektricitet som kan driva en elmotor. Förutom elen bildas vatten och värme och miljön skonas. Rena och snabbtankade bilar alltså! Med lång räckvidd. Att tillverka, distribuera och lagra vätgasen i bilekosystemet är fortfarande en utmaning med ett antal problem som dock håller på att lösas. Kolla tidigare inlägg1 och inlägg2 här i bloggen där du också ser en faktaspäckad video om hur bränsleceller funkar.

Vätgas + Syrgas   ---->>>>  El + Vatten + Värme! 

Rent och snyggt!

No comments:

Post a Comment

Dogger Bank...

Läser i Ny Teknik om Dogger Bank Wind Farm som nu startas upp och ansluts till Storbritanniens elnät.  Elbolaget Equinor är både delägare oc...